Emotie

 

Emotie betekent van origine: 'schokken, aan het wankelen brengen'. Emotie is een gesteldheid, een ervaringskwaliteit van het bewustzijn. Een gevoel is een emotie en een gevoel geeft een emotie. In ons taalgebruik omvat emotie een heel breed gebied aan gevoelens. Er zijn positieve en negatieve emoties.

Dezelfde situatie kan bij verschillende mensen verschillende emoties wekken: wat de een blij maakt, kan de ander verdrietig maken. Maar ook kunnen bij dezelfde persoon, al naar gelang de omstandigheden, dezelfde prikkels zeer verschillende emoties uitlokken. Emotie hangt samen met hoe iemand over iets of een bepaalde situatie denkt.

Het doel is dat wij onze emoties op een zodanige wijze kunnen controleren, dat we onder alle omstandigheden neutraal kunnen blijven denken. Als we onze emoties in bedwang hebben dan kunnen we onze emoties zo regelen dat ze niet uit controle geraken. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: 'ik heb vandaag een emotie, ik voel me vandaag niet goed, ik neem vandaag geen beslissing'. Dat is de kunst, want als onze emoties uit controle geraken nemen we onjuiste beslissingen. Dan maken we goede dingen stuk.

Zonder emotie is het niet leuk om te leven. Het geeft kleur. Maar het is niet de bedoeling dat je lichaam er mee op de loop gaat en dat je er zo heftig op reageert dat het je handelswijze beïnvloedt.

VOORBEELD:

AGRESSIE

Doordat je in een bepaalde situatie agressief wordt, weet je dat je bij jezelf iets kunt veranderen. Door de situatie die de agressie oproept, weet je welke scherpe kantjes je nog hebt.

We worden in situaties gewerkt waardoor onze scherpe kantjes naar boven komen. Zo'n situatie wordt getriggerd door het negatieve, maar er zit altijd een kanteling in. Het is de kunst dat je hoofd zegt: "Dit wil ik niet", zodat je controle krijgt over je agressie.

Op een gegeven moment krijg je zoveel kracht dat je wanneer je agressie voelt opborrelen kunt zeggen: "Ho, ik stop". Maar eerst moeten er zoveel handelingen gebeuren dat je het van jezelf beu wordt.

Het is dus heel positief wanneer je agressie naar boven komt. Op deze wijze hervorm je jezelf.

In elke situatie snijdt het mes aan 2 kanten, er zit voor de ander ook een lering in.

CHAAS 24-13 / BHINNEKA TUNGGAL IKA / PANCASILA

Rotterdam, mei 2001